Hard of veel werken wordt vaak nog gezien als een deugd, dan ben je goed bezig. Net als dat je (van jezelf) pas mag genieten als je het verdiend hebt. Vrije tijd na je werkuren als beloning, een strakke tijdsplanning, overzicht, meer is beter; vaak houden we ons dagelijks bezig met deze calvinistische en industriële erfenis.

 

Naast hard werken heb je ook de rust en ruimte nodig om dingen te verwerken, om nieuwe verbindingen te leggen, om te spelen en te experimenteren, om te leren. Kortom om creatief te kunnen zijn. Dat helpt je om om te gaan met veranderende (al dan niet moeilijke) situaties.

 

Als je alleen maar aan het werk bent, zonder te spelen tussendoor, leer je niks meer. Je manier van werken verandert ook niet, omdat je te druk bezig bent met het (in stand houden van) werk zelf. Terwijl alles om je heen constant verandert, hanteer jij nog steeds dezelfde mechanismen die je gewend bent. Je werkt hard, dus je bent goed bezig, toch?

 

Je hebt nu een bepaald mechanisme ontwikkeld dat je overzicht geeft in je dagelijks leven. Het houdt alle ballen in de lucht en het werkt. Op het moment dat jij of iemand in je nabije omgeving iets groots meemaakt, een medische diagnose / overlijden/ geboorte/ verhuizing/ relatiebreuk, heb je al snel de neiging om daar een extra bal van te maken en nóg harder te gaan jongleren op dezelfde manier als daarvoor. Oftewel je werkt hard en doet er alles aan om – met de nieuwe bal erbij – weer overzicht te krijgen. Doordat we zo gewend zijn chaos te vermijden, altijd maar door te gaan en niet de ‘ruimte’ te nemen om chaos chaos te laten zijn, maar ook niet om ons te vervelen en te spelen, groeit het aantal mensen met een burn-out en depressie.

 

Maar wat is die ruimte dan die iedereen erkent nodig te hebben? Die blijkt toch best lastig uit te leggen, vast te pakken, te nemen of te geven. Iedereen heeft wel een begrip van het woord ruimte. Het is niet alleen fysieke ruimte, een plek om je in te bewegen, maar ook een gevoel. Waar je je vaak pas van bewust wordt als je een gebrek aan ruimte ervaart, als je je letterlijk benauwd voelt door een medische diagnose, het gemis van een bepaalde balans in je leven, een baan waar je niet vrolijk van wordt, door angst of verandering. In onze taal vind je allerlei verwijzingen naar ruimte; iemand de ruimte geven, ruimhartig of ruimdenkend zijn, iemand op de huid zitten, in de tang zitten, in iemands ‘personal space’ zitten.

 

Ruimte is moeilijk te definiëren. Doe je dat aan de hand van grenzen? Of aan wat er zich in de ruimte bevindt? Of de processen die zich daar afspelen? Of aan de hand van mogelijkheden? Of aan de hand van keuzes maken? Is er pas aandacht voor ruimte zodra je een gebrek ervaart? Is het mogelijk om ruimte te geven, creëren, nemen of beïnvloeden voor jezelf of voor anderen? Of is ruimte er altijd en voor en van iedereen, kun jij alleen jouw ervaring en bewustzijn veranderen?

 

Wat bedoelen we als we zeggen; geef me de ruimte? Hoe creëren een schrijver, een politicus, een leerkracht, een ouder, een designer, een architect, een muzikant, een CEO ruimte voor anderen? Ze maken geen nieuwe ruimte, ze wijzen je op ruimte die er al is en stimuleren je om daar gebruik van te maken.

 

Dat is wat wij willen doen, je wijzen op de ruimte om je heen en je stimuleren en inspireren om daar gebruik van te maken. Wij zijn benieuwd naar jouw definitie van ruimte en de manieren waarop jij voor jezelf ruimte maakt op momenten dat jij het nodig hebt. We kunnen je geen hapklare brokken ruimte aanbieden, maar wel de tools waardoor je je bewust wordt van de ruimte om je heen en hoe je daar zelf gebruik van kunt maken zoals jij dat nodig hebt.

 

Wij zetten graag een beweging in gang die jou anders om leert gaan met life-events door de ruimte om je heen te erkennen en te gebruiken. We organiseren kenniscafé’s voor onze wetenschappelijke en filosofische zoektocht naar ruimte. Deze kennis maken we praktisch in onze workshops, zodat je de tools hebt om één: je bewust te zijn van de ruimte om je heen en twee: die ruimte gaat gebruiken en ervaren zoals jij haar nodig hebt.

Zodat jij vanzelf gaat doen wat goed voor je is, it’s yourspace.

 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK